Bewoners Wielewaal vragen opnieuw aandacht voor hun eigen woningplan

Bewoners van de wijk De Wielewaal in Rotterdam zien hun kans schoon. Ze presenteren opnieuw hun eigen woningbouwplan nu de Raad van State een streep haalde door dat van woningcorporatie Woonstad en ontwikkelaar BPD.

Nadia Berkelder 12-07-19, 09:46 Laatste update: 09:51 

,,Wat ons betreft kunnen we morgen beginnen met bouwen”, zegt Wil de Ben, voorzitter van de bewonersorganisatie. ,,Wij kunnen het goedkoper en we kunnen woningen bouwen die ook betaalbaar blijven. Ons plan is voor de onderwijzer en de politieagent.” De bewoners van het te slopen wijkje in Charlois hebben een plan klaar liggen voor de bouw van 545 woningen. ,,Wij willen graag een gemixte wijk.”

Wij willen graag een gemixte wijk.

Wil de Ben, Voorzitter bewonersorganisatie

Tot verrassing van zelfs de advocaat van de bewoners vernietigde de Raad van State dinsdag het bestemmingsplan voor de Wielewaal. Daarmee is de basis onder de nieuwbouwplannen van Woonstad en BPD weg. ,,Het betekent dat de gemeente de hele procedure opnieuw moet doen”, zegt advocaat Renata Königel. ,,De Raad van State vond het zo duidelijk dat er niet eens een zitting is geweest. Dat zie je eigenlijk nooit. En nu ligt alles weer helemaal open. Het is feest in de Wielewaal.”

Bewoners verzetten zich al jaren tegen de sloop van de wijk, die vorig jaar ondanks het verzet toch is begonnen. Inmiddels zijn ook de eerste nieuwbouwwoningen opgeleverd. BPD – voorheen Bouwfonds en onderdeel van Rabobank- wil maximaal 675 woningen terugbouwen, waarvan maximaal tweehonderd sociale huurwoningen. Bewoners willen dat de wijk betaalbaar blijft voor de mensen die er nu ook wonen.

Spuugzat

,,Woonstad en de gemeente staan nu ineens op een zodanige achterstand dat ze misschien toch weer bereid zijn om te praten”, zegt Willem van der Werf, een advocaat die de bewoners eerder bijstond. ,,Ik heb me altijd verbaasd over de verbetenheid waarmee het politieke spel rond de Wielewaal wordt gespeeld.” ,,Iedereen weet dat bewoners niets te vertellen hebben in Rotterdam”, zegt De Ben. ,,En dat zijn de mensen spuugzat.”

Toen de wijk nog intact was, gebeurde er nooit iets. Nu er huizen leeg staan en er gesloopt is wel. De wijk verpaupert.

Willem van der Werf, Advocaat

Wethouder Bas Kurvers (VVD) zegt in een reactie door te willen gaan met het oorspronkelijke plan. ,,We gunnen de Wielewaal een nieuwe toekomst. Op dit moment holt de veiligheid en de leefbaarheid achteruit. De huizen zijn op. We gunnen de bewoners een nieuw thuis. Het is daarom goed om snel te bouwen. We gaan ons met de uitspraak in de hand van de Raad van State beraden op de toekomst.” Dat de veiligheid in de wijk achteruit gaat klopt, zegt Van der Werf. ,,Maar toen de wijk nog intact was, gebeurde er nooit iets. Nu er huizen leeg staan en er gesloopt is wel. De wijk verpaupert.”

Voorlichter Eric Smulders van corporatie Woonstad zegt dat ‘ze niet staan te juichen’ na de omissie van de gemeente Rotterdam. Het maken van een nieuw bestemmingsplan kan, zoals het er nu naar uitziet, wel een half jaar tot een jaar duren, schat hij. ,,En elke dag dat we niet bouwen, kost geld. We bekijken nu wat alle gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State.’’